DİŞ TELİ TEDAVİSİ

Diş Teli tedavisi

Diş Teli nedir?

Diş Teli, diş çapraşıklıklarının / yamukluklarının ve iskeletsel sorunların tedavisine ve bu bozuklukların düzeltilmesinde kullanılan aygıtlara halk arasında verilen isimdir. Bu tedavide kullanılan pek çok farklı aygıt ve yöntem bulunmakla birlikte, diş teli dendiğinde ilk akla gelenler braketlerdir. Braketler, küçük kare şeklinde metal parçalardır ve dişlerin üzerine yapıştırılır. Bu braketlerin oluklarından bir ark teli geçer. Dişler ark telinin uyguladığı kuvvetin, braketler vasıtasıyla dişe aktarılmasıyla yer değiştirir, düzelir.

Diş Teli tedavisinin yaşı nedir?

Diş Teli tedavisi ( Şeffaf Plak, Şeffraf diş teli ) her yaşta uygulanabilir. Eğer iskeletsel bir problem yoksa ve sadece dişlerde çapraşıklık varsa bu bozukluklar, her yaşta ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Hastanın yaşı sadece hareketin ve tedavinin süresini etkiler. Ancak, iskeletsel bir sorun varsa, ergenlik döneminin sonuna kadar bu bozuklukların tedavisi ortopedik tedavi yaklaşımları ile düzeltilebilir. Yetişkin dönemde ise bu tarz iskeletsel sorunlar, ortognatik cerrahi operasyonlar ile beraber yürütülen ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Günümüzde estetik görünmeyen teller şeffaf apareyler, dişlerin arkasına takılan teller ve şeffaf kalıplarla dişler düzeltilebilmekte.

Diş Teli tedavisi nasıl yapılır?

Diş Teli tedavisi ne kadar sürer?

Diş telleriyle ortalama tedavi süresi yaklaşık 2-2,5 yıldır. Her hastanın tedavisi kendine özeldir ve buna bağlı olarak süre değişmektedir, yetişkin hastalarda süre biraz daha uzun olabilir.

Erişkin hastaların tedavisinde estetik beklentiler nedeniyle daha farklı diş telleri de kullanılmaktadır.

Bunlar seramik/şeffaf braketler (şeffaf diş telleri), invisalign (görünmeyen diş teli) ve lingual braketler (içten takılan diş teli) olarak halk arasında anılmaktadır.

Erişkin diş teli tedavisi

Diş teli tedavisi her yaşta mümkündür. Çocukluk çağında tedavi şansı bulamamış bireyler erişkin yaşlarda da tedavi olabilmektedir. Estetik kaygıların arttığı bu yaşlarda hastalar tedavi görmeyi istemekle birlikte bir takım çekinceler taşıyabilirler. Sıklıkla tedavi için geç kalındığı düşünülür fakat bu yanlıştır. Erken yaşlarda yapılan ortodontik tedavi / diş teli tedavisi daha hızlı olmakla birlikte, sağlıklı dişeti ve kemiklere sahip bireylerde her yaşta dişler düzeltilebilir. Erişkin yaşlarda uygulanan tel tedavisi çocuklardan daha farklıdır. Dişlerin sıralanması için uygulanan braketler (diş telleri) aynıdır. İskeletsel bozuklukların olduğu erişkin hastalarda yüzün ahengini sağlamak için cerrahi müdahale (ortognatik cerrahi) gerekebilir.
Erişkin hastaların bir diğer kaygısı braketlerle/diş telleriyle nasıl görünecekleri ve nasıl algılanacaklarıdır. Bu kaygıları azaltmak için şeffaf / seramik braketler ( şeffaf diş telleri), invisalign (şeffaf plaklarla tedavi), lingual braketler (içten takılan teller) gibi farklı tedavi araçları mevcuttur. Günümüzde erişkin ortodonti hastası sayısı geçmişe göre oldukça artmıştır ve bu nedenle sosyal hayatta braket (diş teli) takan erişkinler yadırganmamaktadır. Erişkin yaşlarda diş kayıpları daha fazla ortaya çıkar ve bu kayıplar sonucunda varolan dişler eksik dişlerin yerlerine kayarlar. Bu gibi durumlarda,implant veya estetik ve fonksiyonel bir protez/köprü/kaplama yapılabilmesi için öncelikle dişlerin doğru konumlarına getirilmesi gerekebilir. Bunun için diş teli tedavisi/ ortodontik tedavi uygulamalarına ihtiyaç duyulur. Dişler düzgün sıralandıktan sonra protetik uygulamalar daha başarılı olarak yapılabilir.